موشن گرافیک همان دانش ترکیب حرکت و صوت در رسانه های امروزی است.نرم افزارهای طراحی و ساخت موشن گرافیک عبارت هستند از Adobe After Effects و …
موشن گرافیک (به انگلیسی Motion Graphic )
همان دانش ترکیب حرکت و صوت در رسانه های امروزی است. این تکنیک معمولا برای معرفی و تبلیغ استفاده می شود. موشن گرافیک در واقع استفاده از المان های گرافیکی برای توضیح و تفسیر یک هدف خاص است.
ترکیب دو کلمه موشن (motion)و گرافیک (graphic)به معنی تصاویر متحرک است، تصاویری که به وکتور معروف اند و توسط نرم افزارهای ساخت موشن مانند افترافکت (after effect)به حرکت در می آیند.
یک پوستر زیبا با گرافیکی مفهومی بهترین روش برای انتقال یک پیام به مخاطب است. حال فرض کنید این گرافیک مفهومی همراه با حرکت و صدا باشد.
در موشن گرافیک هرقاب تصویر به طور مجزا و یا پیوسته روایتگر مفهوم و هویت خاص می باشد. که با گرافیک های عمدتا دوبعدی (2D) و تم در نظر گرفته شده ی خاص و صداگذاری های اِفکتیو دچار تاثیر به سزایی در ذهن مخاطب می گردد.
به این ترتیب بهترین خروجی را برای جای دادن تبلیغ در ذهن مخاطب ایجاد کرده ایم. این خروجی الی به وسیله موشن گرافیک بدست می آید. در واقع هدف اصلی گرافیک متحرک نیز این است.
البته باید توجه داشت که استفاده از گرافیک حرکتی در رسانه های ویدئویی به صورت سلیقه ای انجام می شود. یعنی می توان از موشن گرافیک برای ساخت ۱۰۰ درصدی تیزر تبلیغاتی استفاده کرد و یا اینکه در تصاویر واقعی (real) برای توضیحات بیشتر از Motion Graphic استفاده نمود.
معمولا تبلیغات و ویدئوهای ساخته شده با موشن گرافیک دارای زمانی اندک بین ۳۰ الی ۹۰ ثانیه است.
این زمان کم، در بازار تبلیغات و تولید محتوا باب شده است تا بتوان در بازه ای که مخاطب کشش و ظرفیت درک مطلب را دارد بهترین تاثیر را بپذیرد.
نرم افزارهای ساخت موشن گرافیک
موشن گرافیک که در حال حاضر از پرطرفدارترین رشته های هنری در صنعت دیجیتال می باشد دانشی استاندارد است که به دربرگیرنده ی نرم افزارهای زیر برای کارکردن است:
Adobe After Effects
Adobe Premier
Autodesk Combustion
Autodesk Maya or 3DS Max
Apple Motion 3
Final Cut pro
Avid Xpress
تیزر های موشن گرافیک معمولا دو خصوصیت عمده دارند:
از طریق عناصر بصری گرافیکی تاثیر فوری و جلب توجه کننده ای روی مخاطب می گذارند.
همچون دیگر آثار گرافیکی موجز، مینیمال، سمبولیک و نشانه محور هستند.
این دو خصوصیت موجب می شود که هم در فیلم هایی که با هدف برندینگ تولید می شوند کاربرد زیادی داشته باشند و هم در فیلم هایی که به تشریح یک فرآیند می پردازند و مخصوصا فیلم های آموزشی کاربرد بسیاری داشته باشند.
تاثیر گذاری رنگ، فرم، بافت، حرکت و… در کنار موسیقی و افکت صدا می تواند برند مورد نظر را در حافظه مخاطب حک کند و رنگ سازمانی، لوگو، تایپوگرافی و دیگر عناصر یک برند را به ناخود آگاه ذهن بینند ببرد. هویت سازی لوگو و برند در تقریبا تمامی شبکه های تلویزیونی توسط تیزرهای تبلیغاتی ، آرم استیشن ها، وله ها، تیتراژ، opener ها، اعلام برنامه ها و میان برنامه های موشن گرافیک انجام میشود.
از سوی دیگر موجز بودن و سادگی مینیمالیستی موشن گرافیک و استفاده از نماد ها کمک می کند تا برای اهداف آموزشی و پرزنت ها بسیار مفید باشد. به عنوان مثال تشریح یک ایده استارتاپی و یا فرایندی که قرار است اجرا شود اما مردم از ساز و کار آن اطلاعی ندارند با این روش بسیار مناسب است.
در ادامه می پردازیم به تکنیک های رایج و انواع موشن گرافیک ها که هرکدام این روزها برای انتقال مفهوم خاصی در بازار محتوا و تبلیغات مورد استفاده قرار می گیرند.
اینفوگرافیک چیست؟
احتمالاً این جمله را بارها شنیدهاید که «ارزش یک تصویر بیش از هزار کلمه است». اساساً این جمله بیانگر ارزش و کارایی ارتباط تصویری (visual communication) است. حقیقت آن است که بیشترین دریافت ما از محیط پیرامونمان بهوسیله قوه بینایی صورت میگیرد و مغز ما علاقه زیادی به تجزیهوتحلیل اطلاعات بهصورت تصویری دارد؛ بر همین اساس اگر اطلاعرسانی و انتقال پیام به کمک تصویر صورت پذیرد، اثرگذاری و مدت ماندگاری آن در ذهن مخاطب بیشتر خواهد بود. اینجاست که اینفوگرافیکها به کمک ما میآیند.
اینفوگرافیکها نمایشگران تصویری اطلاعات و دادهها هستند که
هدف آنها ارائه سریع و ساده اطلاعات پیچیده است.
به بیان سادهتر، اینفوگرافیکها به کمک عناصر بصری نظیر عکس، نمودار، نقشه، دیاگرام و … سعی میکنند تا مجموعهای از دادهها و اطلاعات پیچیده را بهگونهای به تصویر درآوردند که پیام به شیوهای سریع و قابلفهم به مخاطب منتقل شود.
واژهشناسی
واژه اینفوگرافیک (infographic) کوتاه شده عبارت information graphic است که فرهنگستان زبان و ادب فارسی «اطلاعنگاشت» را برای معادل فارسی آن برگزیده است. البته ممکن است عباراتی چون گرافیک اطلاعرسان، داده نما، اینفوگرافی، اینفوگراف و … در سایر رسانهها دیده شود.
دیداریسازی دادهها یا Data visualization از دیگر عباراتی است که اغلب در کنار اینفوگرافیکها بهکاربرده میشود. دیداریسازی دادهها در حقیقت به تصویر درآوردن دادهها و مقادیر اندازهگیری شده عددی با استفاده از نقشهها، سلسلهمراتب، شبکهها سریهای زمانی و انواع نمودارها است.
موشن تایپو گرافی
تایپوگرافی یا نویسهنگاری (به انگلیسی Typography) هنر و فن حروفچینی (حروف نگاری) برای نمایش زبان است که شامل طرح حروف (خانواده فونت)، سرواژه (Point یکای اندازیه گیری استادندارد)، ارتفاع خط، فاصله بین حروف و چینش حروف می باشد.
در تایپوگرافی هنرمند طراح سعی می کند تا ویژگی بصری حروف را تقویت نموده و وجه تصویری به نوشتار بدهد. به عبارتی در تایپوگرافی با نشانه های زبان شناسی، تصویر سازی انجام می شود. این تصاویر چه به صورت “مفهوم نگاری” باشد یعنی این که مخاطب قبل یا ضمن خوانده شدن کلمه بتواند بار معنایی ان را به راحتی درک کند و چه به صورت تصاویر انتزاعی که به وسیله فرم و رنگ ایجاد می شود در هر دو صورت هنرمند پیوندی را بین خط و تصویر ایجاد می کند.
حال برای تبدیل تایپو گرافی های دستی و یا چاپی و دوبعدیِ ساکن، به فیلم و محتوای قابل مشاهده و انتشار آن ها در قالب ویدئو باید به سراغ موشن تایپو گرافی (motion typography)برویم.
موشن تایپوگرافی ترکیب عناصر حرکتی با ترکیب بندی های تایپوگرافی است که می تواند حجم وسیعی از متون پیچیده را به صورت آشکار و قابل فهم در قالب حرکتی پویا به صورت مرحله به مرحله به مخاطب خود تفهیم کند.
درموشن تایپو گرافی همان پیچیدگی های طراحی حروف تلفیق می شنود با حرکات کلی کلمات و جملات به جهت های مختلف و در هم آمیخته شدن آنها و ایجاد شکل جدیدی در دل کلمات و جملات دیگر، که تمام این موارد کمک می کند به تفهیم بهتر و سریع تر مطالب و مفاهیم مدنظر به مخاطب خود.